Krepoljin forum

Forum posvecen selu Krepoljin i lepom Homolju
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchRegisterLog in
Koliko je sati?

September 2019
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
CalendarCalendar
Social bookmarking
Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of Krepoljin forum on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Krepoljin forum on your social bookmarking website
World koncern
Learn more about World Concern
Facebook login

Share
 

 O Homolju...

Go down 
AuthorMessage
Pele
Ljubitelj Homolja
Ljubitelj Homolja
Pele

Male

Posts : 36
Points : 3869
Reputation : 0
Join date : 2009-04-27
Location : Smederevo
Job/hobbies : sluzbenik
Humor : Kad ja tamo a ono medjutim...

O Homolju... Empty
PostSubject: O Homolju...   O Homolju... Icon_minitimeMon 27 Apr 2009 - 14:48

Homolje je manja geografska oblast u Istočnoj Srbiji jasno ograničena planinskim vencima sa svih strana. Od Zvižda na severu odvaju se Homoljske planine (940m), od Resave na jugu venac Beljanice (1027m), od ravničarske donje Mlave na zapadu niske Gornjačke planine (825m). Ovako uokvirena geomorfološka celina sastoji se iz dva dela: Žagubičke kotline na istoku i Krepoljinsko-krupajske kotline na zapadu, između kojih je beljaničko-homoljska prečaga.

Zbog velike odvojenosti i nepristupačnosti, Homolje je u stara vremena služilo kao „zbeg”. Za razliku od nesigurnih starih vremena kada je u Homolju vladala hajdučija i kada se moralo daleko zaobilaziti, centralno mesto ove oblasti u regionalnom kompleksu Istočne Srbije, predodredilo joj je, u sadašnjem vremenu, veoma povoljan geografski položaj.

Dolinom Mlave povezano je sa plodnom donjom Mlavom i Stigom, preko prevoja na Crnom Vrhu sa Crnorečkom kotlinom i Timočkim basenom, preko nižih delova Homoljskih planina i doline Peka sa Zviždom i Porečom, a preko obronka zapadne Beljanice sa Resavom. Međutim, ovako pogodne prirodne pogodnosti ne samo da su nedovoljno iskorišćene, već je evidentno i gubljenje postojećih saobraćajnih funkcija. Osnovni razlog ovakvog stanja je nedostatak kvalitetnih puteva, kao i loše održavanje postojećih. Zbog toga Homolju peti opasnost da postane saobraćajno „ostrvo” koje će zaobilaziti kao i ranije.

U hidrološkom smislu Homolje pripada gornjem slivu reke Mlave, koja teče njegovim središnjim delom i predstavlja hidrografsku okosnicu cele oblasti.

U administrativnom pogledu Homolje skoro u potpunosti pripada opštini Žagubica, sa izvesnim ostupanjem bilo od jedne ili druge celine.

Teritorija Homolja ima izgled nepravilnog pravougaonika postavljenog u pravcu istok-jugoistok-zapad-severozapad dužine oko 35 km, i najveće širine 26 km.

U administrativno-političkom pogledu, opština Žagubica se graniči sa opštinama: Petrovac, Despotovac, Bor, Majdanpek i Kučevo
Back to top Go down
http://www.pelebox.com
tanya
Ljubitelj Homolja
Ljubitelj Homolja
tanya

Female

Aries
Posts : 25
Points : 3847
Reputation : 0
Birthday : 1989-04-20
Join date : 2009-04-27
Age : 30
Location : Italy
Job/hobbies : pc, wemaster, ....other
Humor : ......

O Homolju... Empty
PostSubject: Re: O Homolju...   O Homolju... Icon_minitimeSat 16 May 2009 - 23:38

Homolje je smešteno u gornjem slivu reke Mlave i čine ga Žagubička i Krepoljinsko-Krupajska kotlina, oivičene planinskim vencima. Osnovu cele homoljske oblasti čini izvorišni bazen i gornji tok reke Mlave sa njenim pritokama. Daleko od važnih saobraćajnica, omeđeno visokim i teško prolaznim planinama, Homoljskim planinama na severu (940 m), Gornjačkim planinskim vencem na zapadu, planinama Crni Vrh (1.027 m) na istoku i Beljanicom (1.336 m) na jugu, Homolje je vazda bilo upućeno na sopstvenu ekonomiju i zaseban, odvojen život. Način života zasnovan na sopstvenim resursima stvorio je i posebnu ekonomiju baziranu na rudarstvu, stočarstvu i eksploataciji šuma, a nedovoljna komunikacija sa okolinom učinila je da se ovde sačuvaju mnogi oblici starobalkanske kulture, te je Homolje do danas ostalo oaza nezagađene prirode, očuvanih običaja, izvorne arhitekture i narodne radinosti.
Ima više tumačenja imena ove oblasti: po jednom, naziv Homolje potiče od vlaške reči "omulj" što znači čovek (latinski "homo"), a po drugoj od slovenske reči "hlm" što znači brdo ili planina, kakvo Homolje uglavnom i jeste. Treće tumačenje ostavlja mogućnost da je ime vezano za vrstu kozjeg i ovčijeg sira koji su ovde proizvodili Stari Sloveni.
Pored planina i kotlina cela oblast obiluje brojnim klisurama, uvalama, pećinama... Bogate vodom, florom i faunom planine Homolja su turistička destinacija, na samo sto kilometara od urbano zahuktalog Beograda, poznata po svojoj nenarušenoj prirodi.
Zahvaljujući velikom rudnom bogatstvu, interesovanje za ovu oblast ispoljili su svi starosedeoci Balkana koji su ovde živeli (Kelti, Rimljani, Jermeni...), a srebro i zlato su kopali i njime trgovali i car Lazar i kralj Milutin. O njihovoj vladavini ovim krajem svedoče i njihove zadužbine, manastir Gornjak i manastir Vitovnica. Pored ovih, brojni su i ostaci drugih manastira i crkava, a i sama se Braničevska mitropolija nalazila se u lazu u klisuri.
Tako je bilo nekada, a pogledajmo kakvo je Homolje danas i šta nudi turistima.
Lepotu i atraktivnost nije izgubio nijedan brzak, nijedan vir, potok, uvala ili klisura. Ako vas put nanese iz Beograda, prvo ćete se na samim vratima Homolja zadiviti upornosti Mlave, koja je vekovima sebi kroz jurske krečnjake izdubila prolaz, i kod sela Ždrela na ulazu u Gornjačku klisuru izbila u nasleđenu dolinu Panonskog mora i tako nastavila kroz plodni Stig. Posle Gornjačke, naići ćete na Ribarsku klisuru koja po lepoti možda i nadmašuje Gornjačku. I u njoj se kao i u prethodnoj nalaze ostaci kula iz rimskog perioda među kojima se izdvaja Gradac sa crkvom u zidinama. Čitavom dužinom klisure prolama se huka Mlavinih talasa i brzaka, a nad visokim liticama kruže orlovi. Jedna od posebnih prirodnih retkosti koju možete videti jeste i prerast Samar, prirodni kameni most u izvorišnom kraku Male Tisnice. Prerasti su prirodni kameni mostovi koji natkriljuju rečne tokove u vidu lučnih svodova. Najčešće su nastajali urušavanjem pećinskih tavanica i prave su prirodne retkosti. Pored nje postoji i Osanička prerast, a obe su zaštićene kao izuzetne prirodne retkosti.
U krečnjačkim terenima Beljanice, Homoljskih planina, nalazi se i veliki broj pećina od kojih su najpoznatije Resavska pećina, Rajkova, Pogana pećina, Stogrine pećine, Lazareva prema Boru i Ceremošnja prema Kučevu. Vrleti ovih litica i pećina izazov su za brojne planinare i speleologe.
Još uvek nezagađene vode Homolja danas predstavljaju veoma bogat prirodni potencijal i rezervu kvalitetne pitke vode. One su zbog brojnih vrela, izvora, brzaka, impresivnih priobalnih pejzaža i velikog ribnog potencijala (pastrmka, klen, krkuša, mrena i skobalj...) veoma pogodne za razvoj turističkog i sportskog ribolova, a veliki broj termalnih izvora pogodni su za banjski turizam. Postojani izvori i dobro očuvane šume sa reliktnim vrstama listopadnog drveća, staništa su raznovrsne divljači (srneća divljač, divlja svinja, vuk, zec, lisica, fazan i poljska jarebica) koje pružaju veliku mogućnost za razvoj lovnog turizma. Od prošle godine ovde se svakog 14. januara organizuje manifestacija "Lov na homoljskog vuka", apsolutnog gospodara homoljskih visova, a lov na bakarnu lisicu u Kamenovu prve subote u februaru.
Back to top Go down
http://www.radio-osanica.webs.com
 
O Homolju...
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Krepoljin forum :: HOMOLJE I KREPOLJIN :: O Krepoljinu :: Krepoljin kroz istoriju, nekad i sad-
Jump to: